Könyvelés : SZJA 2009 (Adók 2009)

Személyi jövedelemadó mértéke Magyarországon 2009-ben


0-1,700,000 Ft. (306 ezer ft)
18%
1,700,000 Ft felett 36%

Adójóváírás : alaklamzottaknak jár (megbízási szerződéses ügyvezetőknek nem !!!), havi 11,340 ft., de max. a bér 18%-a. Teljes egészében évi 1,250,000 ft jövedelemig lehet érvényesíteni, 2,762,000 ft-tól egyáltalán nem jár, a két összeg közti éves jövedelemnél pedig egyre csökkenő mértékben jár.

Adómentes juttatások 2009-ben

Mindenekelőtt fel kell hívnunk a kis cégek figyelmét (ahol nincs kollektív szerződés), hogy dolgozóiknak azonos feltételekkel kell adómentes juttatásokat nyújtania ! Bár ez idén változott, enyhítettek a szigoron : kikötheti belső szabályzatban, hogy a felsővezetőknek többet ad a cég, mint a középvezetőknek, alkalmazottaknak. Vagy, hogy a régebben ott dolgozóknak ad többet. Egyszóval leszabályozva, csoportokba szedve az alkalmazottakat, pontosan rögzítve a feltételeket adhatunk több adómentes juttatást az egyiküknek, mint a másikuknak. Diszkriminálni továbbra sem lehet, de adhat eltérő mértékű éves felhasználható keretet a munkáltató (kafeteria keret), azon belül minden alkalmazott igényeinek megfelelően válogathat. Természetesen e keret mértékét a munkaszerződésben rögzíteni kell és ha éven belül az alkalmazott valamilyen oknál fogva nem tudta kihasználni a keretet, akkor a fel nem használt összeget számára ki kell fizetni munkabérként.
Itt szeretném felhívni a munkavezetők figyelmét, hogy amennyiben titoktartási záradékot, vagy egyéb speciális kikötést tesznek a munkaszerződésben, azt meg is kell fizetniük, mert ha nem, úgy e kikötés semmisnek minősül. Tehát pl., ha szerepel a szerződésben, hogy a munkaviszony megszűnését követően az alkalmazott nem helyezkedhet el egy évig ugyanazon a területen, de a szerződésben nincs kikötve, hogy ezért havonta kap 100 forint pótlékot, akkor e kikötés semmis.

 1. Önkéntes kölcsönös egészségpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, maximum dolgozónként a minimálbér 30%-ig, azaz 2009-ben max.havi 21,450 ft-ig adómentes
 2. Önkéntes kölcsönös önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, maximum dolgozónként a minimálbér 30%-ig, azaz 2009-ben max.havi 21,450 ft-ig adómentes
 3. Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, maximum dolgozónként a minimálbér 50%-ig, azaz 2009-ben max.havi 35,750 ft-ig adómentes
 4. Bármely vendéglátóhelyre, melegétkeztetésre szóló utalvány havi 12 ezer ft / főig, készételre szóló utalvány havi 6 ezer ft / főig.
 5. Munkáltató által átvállalt internet díja, vagy min.két évig a munkáltató által használt számítógép kedvezményes, vagy ingyenes megszerzése, illetve számítógép beszerzésre jogosító utalvány.
 6. Üdülési csekk, melyet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátott ki. Adható alkalmazottaknak, személyesen közreműködő tagoknak és azok közeli hozzátartozóinak - évente max.egy havi minimálbér / fő (2009-ben 71,500 Ft)
  A magánszemélynek neve és adóazonosító jele feltüntetésével nyilatkoznia kell, hogy az évben még honnan kapott, ill.vett üdülési csekket. A munkáltatónak az általa jutatott üdülési csekkekről K53-as bevallást kell leadnia január 31-ig !
 7. Július és október között annak az alkalmazottnak adott iskolakezdési támogatás, akinek családi pótlékra jogosult gyermeke van. A támogatás mindkét szülőnek jár, még ha egy helyen is dolgoznak. A támogatás a részmunkaidőben dolgozóknak is jár (ugyanekkora értékben) ! Az iskolakezdési támogatás mértéke a minimálbér max. 30%-a, jelenleg 21,450 ft  gyermekenként. Ebből tankönyveket, tanszert és ruházati termékeket vehetünk, számlát a munkáltató nevére kell kérnünk. Külön nyilvántartást kell vezetnie a munkáltatónak a nyújtott iskolakezdési támogatásról. De ez egyébként minden adómentes támogatásról igaz. Dokumentálni kell mindent!
 8. Munkáltató nevére szóló számlára megvásárolt, a munkavállaló helyi utazására szóló bérlet
 9. Művelődési intézményi szolgáltatás (kultúra utalvány). Adható alkalmazottaknak, személyesen közreműködő tagoknak és azok közeli hozzátartozóinak - évente max.egy havi minimálbér / fő (2009-ben 71,500 Ft)
 10. Átvállalt képzés költsége, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges (ide tartozhat pl. egy nyelviskolai kurzus, vagy egy továbbképzés is)
 11. Vetélkedő esetén adott tárgyjutalom 5 ezer ft-ig, vagy az adott érem, trófea értékhatár nélkül.
  ha pl. egy munkáltató óránként rendez pénztárosai között vetélkedőt, hogy ki a gyorsabb, ügyesebb, akkor akár óránként is adhat 5 ezer ft-ért tárgyjutalmat. Vagy adhat a nyertesnek akár 18 karátos aranyból készült érmét is !
 12. Munkáltató által munkavállalónak max.évi három alkalommal adott ajándék (termék, utalvány, szolgáltatás) - alkalmanként max. 7,150 ft-ig (minimálbér 10%-áig)
 13. Munkásszálláson, szolgáltai lakásban történő elhelyezés, avagy, ha a munkáltató legalább két alkalmazottjának bérel lakást, akkor az már munkásszállásnak minősül. Az alkalmazottak lakóhelye más településen kell legyen, mint a munkahelyük.
 14. Kizárólag a kockázati halál esetére szóló életbiztosítás, balesetbiztosítás munkáltató által fizetett díja
 15. Munkáltató által munkaválalló részére adott munkaruházati termék
  Munkaruházati termék : olyan egyenruha, formaruha, védőruha, munkaruha, valamint ezek tartozékai, melyet a munkavállaló egészségének védelme, utcai ruhájának megóvása céljából visel. Vagy olyan munkaruházati termék, mely megkülönböztetó jellegű (pl.pincér, bíró, stb).
 16. Csoportos személyszállítás.
 17. Munkáltató hitelintézet útján nyújtott, lakáscélú felhasználásra adott, vissza nem fizetendő támogatásából az 1 millió ft-ot meg nem haladó rész (max.az építési költség,vagy a vételár 30%-a, valamint még feltétel, hogy a lakás nem haladhatja meg az államilag támogatott méltányolható lakásigényt). Az elengedett tartozásról a mnukáltatónak január 31-ig bevallást kell leadnia az Apeh felé.
 18. Köztisztviselőknek ruházati költségtérítés
 19. Egyenruha pénzbeli megtérítése
  Egyenruha : katonasági és rendőrségi egyenruha, valamint törvényben előírt hivatalos öltözet (tehát egy cégnél nem egyenruhát hordanak. Persze az adott  formaruha is adómentes, lsd.14.pont. Akár mondhatom azt is, hogy a nálam dolgozó hölgyeknek Chanel kosztüm dukál...-))
 20. Munkáltató által jutatott védőeszköz, baleset és egészségvédelmi eszközök (pl.szemüveg a monitorhoz), amennyiben ezek használatát az adott munkakörben jogszabály írja elő.
 21. Pedagógusoknak szakkönyv vásárlásra adott összeg
 22. Kifizető által reklám céllal adott árengedmény, visszatérítés,vagy más kedvezmény, árura, szolgáltatásra váltható érték, adott áruminta. További feltétel, hogy a nyílvánosan meghírdetett reklámkampány magánszemélyek széles körében kerüljön meghírdetésre. Nem ide tartozik a vetélkedő, verseny, vagy sorsolás eredményeképp adott jutalom (amennyiben a sorsolás nem minősül szerencsejátéknak) !
Itt szeretném megjegyezni, hogy a lakásszerzés kedvezménye 2008-tól megszünt ! Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy amennyiben 2008-ban lakásértékesítésből jövedelmünk származik (a jövedelemszerzés időpontja a  szerződés Földhivatalhoz történő benyújtásának napja !), azt le kell adóznunk, attól függetlenül, hogy jövedelmünket esetleg lakás szerzésre fordítottuk-e, vagy sem. Nagy könnyebbség viszont, hogy amennyiben a lakást 5 éve, vagy régebben vettük, értékesítése mindenképpen adómentes lesz.

NINCS 2009-ben összesített korlátja az adható adómentes juttatásoknak !

Az egyéni korlátokon felüli rész már adóköteles béren kívüli juttatásnak számít. Erre a részre már 54% szja-t, 11% EHO-t és 3% munkaadói járulékot kell fizetni. Az adót bevallani a következő év májusi bevallásában kell.

Adózási szempontból optimális adómentes juttatási csomag

Most nézzünk egy példát arra, hogy egy cég hogyan tudja maximálisan kihasználni az adómentesen adható juttatások körét, úgy, hogy még véletlenül se adózzon utánuk.

Katinkát a cég irodavezetőként alkalmazza, Katinka havi bére bruttó 160 ezer ft, amiből kb. 100 ezer ft-ot kap kézhez. Azonban havonta kb. 60 ezer ft-ot zsebre tesz adómentes juttatás formájában :
- Mivel Katinkának nagyon fontos az egészsége, munkáltatója havi 20 ezer ft-ot fizet Katinkának önsegélyező egészségpénztárba. Ezen összeg sokmindenre felhasználható : gyógyüdülés, mindenféle -uszodai,edzőtermi,stb- bérlet, vizitdíj, sporteszközök, egyes gyógyszerek, gyógytermékek, stb. Ez éves szinten 240 ezer ft-ot tesz ki.
- Évente egy alkalommal a maga és párja részére üdülési csekket kap a munkáltatójától. Ez évente 138 ezer ft-ot jelent. Az üdülési csekket szinte bármely belföldi szállodában elfogadják.
- Katinkának egy gyermeke után jár az iskolakezdési támogatás is, ezért kap egyszeri 23 ezer ft-ot a munkáltatótól utalvány formájában.
  A fentieken kívül a következő adómentes juttatásokban állapodott meg munkáltatójával :
- Melegétkeztetésre szóló utalvány, amivel az irodába kiszállított ebéd egy részét azért ki tudja fizetni. Ez évente 144 ezer ft-ot jelent.
- Munkáltatója Katinka részére kockázati életbiztosítást köt, melynek kedvezményezettje a gyermeke. Ennek éves díja 72 ezer ft. Ezt kifejezetten Katinka kérte, mivel így sokkal nyugodtabban indul dolgozni. Tudván, ha vele bármi is történne, gyermeke jövője biztosítva lenne. Legalábbis egy szép lakásra elég lenne az életbiztosítás után kapott összeg.
- Katinka a saját autójával jár be munkahelyére, ez kb. napi 40 km-t jelent. Busszal több átszállással háromszor annyi időbe kerülne beérnie munkahelyére, így jár neki a költségtérítés, még úgy is, hogy munkáltatójával azonos városban lakik. Munkáltatója vállalta, hogy a munkábajárás kapcsán felmerülő benzinköltséget megtéríti. Ez esetünkben éves szinten (jelenleg 9 ft-os költségtérítés jár km-ként) kb. 90 ezer ft-ot jelent.

Ennél többet a jelenlegi szigorú törvényi szabályozás mellett nem lehet adómentesen adni. De azért havi 60 ezer ft-nyi adómentes juttatás sem semmi. Így a munkavállaló és a munkáltató is jól jár, elégedett...

Persze sokminden szóba jöhet még, de ez egyénenként változó. Van aki az otthoni internet átvállalását tartja fontosnak, van aki a nyugdíjas éveiről való gondoskodást. És persze van aki színházba, koncertekre jár, annak jól jön a kultúra utalvány.

A legjobb megoldásnak azt tartom, ha valaki egy mini kafeteriát alakítunk ki és ezen kereteken belül a felsővezetőknek havi 80 ezer ft-ot, az alkalmazottaknak 20-40 ezer ft-ot adunk adómentesen. Ezen összegeket mindenkinél össze lehet hozni, és nagyon szépen ki lehet fehéríteni az eddig feketén kifizetett összegeket !!! Amit úgy sem tudunk elhalasztani, mivel a pénztárban ezentúl már csak az előző évi árbevétel 1,2%-a maradhat átlagban, vagy akinél ezen összeg az 500 ezer ft-ot nem éri el, annál a korlát 500 ezer ft.

Adókedvezmények 2009-ben

Összesen nyolc féle kedvezményt lehet érvényesítenie az éves bevallásában annak, akinek van fizetendő személyi jövedelemadója :
 • háztartási kedvezmény (lakás felújítás, szerelés, karbantartás, gyermekfelügyelet, ápolás, takarítás, stb. bruttó számlaösszege)
 • magánnyugdíjpénztári befizetés (tagdíjkiegészítés)
 • nyugdíjpénztárba történő befizetés (tagdíjkiegészítés)
 • tb-vel kötött egyéni szerződés alapján szolgálati idő megszerzéséért fizetett összeg
 • tandíj, képzési költség kedvezménye (itt lehetőség van halasztani a kedvezményt, valamint újítás, hogy a kedvezményt bárki (nem csak rokonok) igénybe veheti, aki befizetőként a szerződésben fel lett tüntetve.
 • közcélú adományként befizetett összeg
 • élet és nyugdíjbiztosítás kedvezménye
A kedvezmény mértéke az igazolásokon, számlán szereplő összeg 30%-a, de maximum 100 ezer ft. évente, amennyiben a magánszemély éves jövedelme nem haladja meg a 3,400 ezer forintot. E fölött, 3,900 ezer ft-os jövedelemig csökkenő mértékben, e fölötti jövedelem esetén pedig egyáltalán nem érvényesíthető.

A fentieken kívül természetesen továbbra is megmaradt a súlyosan fogyatékosok (akár egy cukorbetegségben szenvedő is idetartozhat, ha megvan róla az orvosi igazolása !) kedvezénye (mértéke havonta a minimábér 5%-a) és a családi kedvezmény, melynek mértéke eltartottanként és jogosultsági hónaponként 4 ezer ft. Ez utóbbi kedvezmény feltétele, hogy legalább három gyermekünk legyen, és legalább egyikük után még kapjuk a családi pótlékot. És persze megmaradt az alkalmi munkavállalói könyvben közteherjegy értékének 75%-a. Ez utóbbi kedvezmények évi 6 millió forintos jövedelemig korlátlanul, e feletti jövedelemnél pedig csökkenő mértékben érvényesíthetőek.


Cégautóadó

Alapvetően változtattak az eddigi cégautó adóztatási gyakorlaton. Az adóalanyok körét jelentősen kiterjesztették, igaz, a fizetendő adó mértékét pedig jelentősen csökkentették. Eddig, aki fizetett, az havi szinten (egy normálisabb autó után) legalább 40-50 ezer ft-ot fizetett. Ők most megússzák majd ezen összeg akár harmadával.

tudnunk kell, hogy kiküldetési rendelvénnyel elkerülhetjük a cégautóadót, vagy akkor is, ha csak a 9 ft-os munkába járási költségtérítést fizetjük a munkavállalónak, semmi mást. A kiküldetési rendelvénynek sok fontos tartalmi kritériumnak kell megfelelnie : kétpéldányos bizonylat, mely tartalmazza az üzleti utazás célját, időtartamát, útvonalát, apeh üzemanyagárát az adott hóra, az szgk.üzemanyag fogyasztási normáját. Fogyasztási apeh norma : gázüzeműnél 1000 köbcentiig 8 liter/100 km, 1001-1500 köbcenti közt 9 l/100 km, 1501-2000 köbcenti közt pedig 10 l/100 km. Gázolajüzemű szgk-nál 1500 köbcenti hengerűrtartalomig 6 liter/100 km, 1501-2000 köbcenti közt pedig 7 l/100 km.

Cégautóadót kell fizetni 2009-től mindenkinek, aki költséget számol el az adott hónapban egy személygépkocsira (ez jelenthet csak biztosítási dijat, de jelenthet benzin költségtérítést útnyilvántartás alapján). Tehát ezentúl mindegy, hogy ki az szgk. tulajdonosa, a munkavállaló magánszemély, a cégtulajdonos, vagy a cég ! fizetnie kell a lizimgbevevőnek is, vagy a belföldön a szgk-t használónak is, még ha nem is ők szerepelnek a forgalmiban üzembentartóként (megint bezártak egy kiskaput, csak így tovább...-)) !!

Csak abbana  hóban kell cégautóadót fizetni, amely hó előtti hóban bármilyen költséget elszámoltunk a szgk-ra. Már látom is vállalkozók tömegét, akik egyetlen hónapba fogják tömöríteni összes kilóméterpénzüket

A cégautóadó havonta fizetendő mértéke 2009-ben 1600 köbcenti hengerűrtartalomig (vagy 1200 köbcenti kamratérfogatig) 7,000 ft, minden egyéb esetben 15 ezer ft.

Az adót negyedévente, a negyedévet követő hó 20-ig kell bevallani és megfizetni.


Tehergépkocsi, vagy személygépkocsi ?

És utolsósorban azt hiszem érdemes részletesebben kitérni arra a kérdésre, hogy milyen szempontokat kell vizsgálnunk annak megállapításánál, hogy az általunk vett platós kisteherautó valóban kisteherautónak minősül e. Tehát az áfa levonható e utána az áfa tv. alapján és cégautóadót nem kell e utána fizetnünk az szja tv. alapján.
Áfa tv.szempontjából egyszerűbb a helyzet. A frissen beszerzett tehergépjárműveknél csak a számlán levő VTSZ (vámtarifaszámot) kell megvizsgálnunk. Amennyiben ez nem 8703, akkor levonhatjuk az áfát. Azonban figyelnünk kell arra, hogy 2002.júliusában minden gépkocsit átsoroltak a tv.i szabályozások változása miatt ! Tehát meg kell vizsgálnunk, hogy az általunk most használtan veendő, de 2002-ben gyártott tehergépjármű az új 2002.júliusi besorolás szerint is tehergépjárműnek minősül e ! Könnyebbség, hogy amennyiben ezeken a régi besorolású tehergépjárműkön időközben nem végeztek átalakítási munkálatokat (plusz ülések behelyezése, vagy a rögzítők megléte, stb), akkor ezek ma is tehergépjárműnek minősülnek. Áfa szempontból a következők a feltételek jelenleg :
 • furgon tipus : vezetőfülkét gyári térelválasztó különíti el a rakodótértől; max.3 személy szállítható benne; raktérben nincs ülésrögzítési lehetőség (tehát amennyiben más kerültek bele beépítésre ülések utólag, akkor a tehergk.besorolás azonnal átcsap személygépkocsi besorolásba !)
 • "pick-up" tipus : bruttó tömege max.5 tonna; minimális hasznos teherbírásuk 2500 kg.
 • zárt karosszériás terepjáró : személygépkocsi
 • "puttonyos" haszongépjármű : gyári térelválasztó elem a vezetőfülke és a rakodótér között; 2 fő szállítására alkalmas
 • hagyományos áruszállító : bruttó tömegük nagyobb, mint 5 tonna;
Szja szempontjából a következőkre figyeljünk :
 • vezetővel együtt max.8 személy szállítására alkalmas
 • vegyes használatú, max. 2500 kg.együttes tömegű
 • rakodótere kettőnél több utas szállítására alkalmas (akár oldható ülésrögzítéssel)
Tehát, ha vettünk egy 2700 kg-os megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművet, melynek vtsz száma 8704, az szja szerint már nem lehet szgk, tehát cégautóadót nem kell fizetnünk. Az áfa szempontokat végigellenőrizve is tehergépkocsinak minősül, tehát levonható a beszerzés 20%-os áfája, az évi 20%-os értékcsökkenési leírás megengedett, a gázolaj és a javítási ktg-k áfája is levonható ! Egyetlen teendő van, hogy minden megtett útról menetlevelet kell készíteni !


honlapkészítés | Awen "Spirit of the Web" | keresőoptimalizálás | it biztonság