Személyi Jövedelem Adó 2017

A személyi jövedelemadó mértéke 15% 2017-ben.

A minimálbér bruttó 127,500 ft (nettó 66,5%-a, azaz 84,788 ft). A szakképzettséget igénylő munkakörök betöltéséhez szükséges garantált minimálbér mértéke idén bruttó 161,000 ft (nettó 66,5%-azaz, 107,065 ft)

Tehát jelenleg a bruttó munkabér 66,5%-a marad a dolgozók zsebében (kedvezményeket nem számítva). A cégek a bruttó béren felül még 23,5%-ot kell, hogy az állam felé adó formájában befizessenek. Egy 100 ezer ft-ot kereső dolgozó tehát összesen majd 186 ezer ft-ba kerül a cégnek. A munkabér sajnos még mindig drága mulatság. De azért a fehérítés érdekében (is) bevezetett új adónemek (kiva pl), kedvezmények, vagy az egészen kedvező adózású kafeteria-megoldások nagyon sokat segítenek.A munkavállalóknak a bér a legdrágább juttatási forma.Ezért érdemes végig vennünk hogy milyen más adó mentes, vagy kisebb adózási juttatási formák vannak.

Adó mentes juttatások:


  • Lakhatási támogatás: Azoknak a heti 8 órás alkalmazottaknak adható, akik legalább 60km-re laknak a munkavégzés helyétől és az oda vissza utazás ideje meghaladná a 3 órát. Nagyon fontos hogy az alkalmazottnak a munkaviszony létre jöttét megelőző 12 hónapban ne legyen tulajdonában lakás a munkavégzés helyén.És még egy fontos feltétel, hogy az alkalmazott a cégben ne bírjon többségi befolyással (az alkalmazottnak a szavazati aránya ne haladja meg az 50%-ot). 
    A támogatás mértéke az első 2 évben havi 51.000ft, a 3. és 4. évben havi 31.900ft

  • Munka vállalóknak biztosított az alkalmazottaknak biztosított munkásszállás: Ilyen célra a munkáltató bérelhet, vagy akár meg is vásárolhat egy lakást egyszobás lakásnál legalább két alkalmazottat kell bejelenteni. Két, vagy több szobás lakás esetében szobánkét elég 1 alkalmazott bejelentése. Az alkalmazottaknak nem lehet a munkavégzés helyén (a munkásszállás település) se állandó, se ideiglenes lakcímük. Itt is fontos feltétel, hogy az alkalmazott ne rendelkezzen a cégben többségi befolyással és ne legyen a tulajdonában se lakás az adott településen.

  • Munkáltató által adott vissza nem térítendő lakás célú támogatás: A támogatás összege legfeljebb 5 millió ft lehet, de nem haladhatja meg a lakás vétel árának, illetve építési költségnek, vagy korszerűsítésének a 30%-át. A lakásnak meg kell felelnie macskaköröm méltányolható lakásigény feltételeinek (1-2 együtt költöző családtagnál legalább 1 és legfeljebb 3 lakószoba; 3 együtt költöző családtagnál legalább másfél és legfeljebb 3 és fél lakószoba; 4 együtt költöző családtagnál legalább 2 és legfeljebb 4 lakószoba...) a támogatást a munkáltató akár utólag 4 éven belül is bármikor nyújthatja. És ez a támogatási forma akár a kafeterián kívül is adható ( ez azt jelenti, hogy nem kell minden alkalmazottnak ugyan azokkal a feltételekkel nyújtani).Még egy nagyon fontos feltétel hogy a munkáltató a támogatást csak a magán személy bankszámlájára, vagy hitel számlájára utalhatja (de utalhatja közvetlenül akár a hiteltörlesztési számlára is)! A lényeg, hogy a támogatás nyújtása hitelintézet útján történjen.

  • Bőlcsödei, óvodai szólgáltatás, átvállalása: Ha a munkavállaló a bőlcsödéből, óvodából a munkáltató nevére szóló számlát-hoz, azt a munkáltatót megtérítheti neki. Adó mentesen térítheti nem csak a pl. magánóvoda díját, hanem a étkezési költségeket is.

  • Adómentes számítógép használat biztosítása a munka vállaló részére: